Zdrowy przepis – Indyjski dahl z soczewicy.

dahl z soczewicy przepis

Cześć, dzisiaj zapraszam na przepis. Pyszny i sycący indyjski dahl. Idealne danie na okres jesienno-zimowy. Nie wiesz co zrobić na obiad? Spróbuj tego, na pewno nie pożałujesz.

Już jakiś czas temu wspominałam, że dodam na bloga kilka moich sprawdzonych przepisów. Dzisiejszy przepis to jak dla mnie dosłowny hit! Gdyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione danie, to na dzień dzisiejszy byłaby to ta potrawa.

Jak wiecie czy nie wiecie, nie jem już od dłuższego czasu mięsa. Staram się wiec uzupełniać swoją dietę w białko, dlatego spożywam wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Czerwona soczewica jest źródłem wielu witamin i minerałów między innymi kwasu foliowego, potasu i białka. Ważnym jest przy jej gotowaniu, aby solić na kilka minut przed końcem gotowania, chronimy ją wtedy przed utratą białka.

Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy, która przygotowała to danie na firmowe przyjęcie urodzinowe. Jak tylko tego spróbowałam, to przepadłam. To danie nie dosyć, że jest przepyszne to jest szybkie w przygotowaniu. Czegóż chcieć więcej?

Indyjski dahl z soczewicą – przepis

przepis na indyjski dahl

 

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 125 ml mleka kokosowego tłustego
  • dwa ząbki czosnku
  • około pół lita wody
  • olej do smażenia (ja używam kokosowego rafinowanego)

Przyprawy:

  • 2 łyżki sos sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kminku rzymskiego
  • szczypta imbiru
  • przyprawa a la wegeta ja używam → tej
  • pieprz

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę podsmażamy delikatnie na oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek i dosłownie kilka chwil razem smażymy. Następnie wszystkie przyprawy oprócz soli i sosu sojowego dodajemy do cebuli. Smażymy przez kilka minut.

Kolejno wypłukaną uprzednio soczewicę dodajemy do cebuli, zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory oraz mleczko kokosowe i gotujemy do miękkości. Soczewica  czerwona gotuje się bardzo szybko około 10 minut. Pod koniec dodajemy sól oraz sos sojowy. Podgotowujemy kilka minut, próbujemy, ewentualnie doprawiamy według uznania.

Smakosze mięsa mogą dodać osobno podsmażone np. mięso drobiowe.

Podajemy najlepiej z ryżem.

SMACZNEGO! 🙂

Piszcie w komentarzach, kto z Was zna ten przepis?  Jeśli spróbujecie zrobić to danie według tego przepisu dajecie koniecznie znać.

Polecam przeczytać również ach, mój wpis o produktach które zawsze mam w swojej kuchni. Przy kolejnych przepisach na pewno nie które z tych produktów mogą się przydać.

Pozdrawiam

Kasia

 

 

Related Post

4 myśli na temat “Zdrowy przepis – Indyjski dahl z soczewicy.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *