Proste i smaczne ciasto z migdałami.

proste i smaczne ciasto z migdałami

Z okazji zbliżających się świąt postanowiłam dodać przepis na ciasto. Ten przepis jest bardzo prosty a samo ciasto bardzo smaczne, więc czego chcieć więcej. Zapraszam do przepisu. 

Bardzo lubię domowe ciasta, ale tylko te najprostsze 🙂  Jakieś ciasta z masami, przekładane to nie dla mnie. Nie smakują mi i czas przygotowania takiego ciasta jest bardzo długi. Ja wybieram proste i smaczne domowe smakołyki. Może ktoś z Was nie ma pomysłu na to jakie ciasto upiec na święta więc może wypróbować ten przepis. Samo przygotowanie zajmie Wam mało czasu a efekt jest naprawdę wart uwagi.

Jeśli nie lubisz stać długo w kuchni a masz ochotę na ciasto, to ten przepis jest dla Ciebie.

Sam przepis dostałam dobre kilka lat temu od pewnej Pani u której pracowałam tzn. poczęstowała mnie tym ciastem a ono mi tak zasmakowało, że od razu poprosiłam o przepis. Od tej pory jest to jedno z moich ulubionych ciast.

Po pierwsze dlatego, że smakuje naprawdę wyśmienicie oraz nie wymaga wiele wysiłku 🙂

 

Składniki na ciasto

proste i szybkie ciasto

 

Potrzebne składniki:

Podane składniki są na ciasto w foremce okrągłej do tortu, jeśli chcemy mieć więcej ciasta to podwajamy składniki .

  • 8 dag miękkiego masła (nie margaryny!)
  • 15 dag cukru (ja dałam mniej) + jeden waniliowy
  • 3  jajka
  • 15 dag przesianej mąki
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • ok. 100 ml mleka
  • konfitura morelowa (lub brzoskwiniowa)
  • płatki migdałowe

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki kakao

 

Przygotowanie

Pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej to bardzo ważne. 

Mąkę przesiewany, dodajmy do niej zmielone migdały oraz proszek do pieczenia, odstawiamy.

Ucieramy masło z cukrami, następnie pomału dodajemy po jednym żółtku. Kolejno wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z migdałami, ciągle mieszając/miksując, masa będzie gęsta więc dolewamy mleka i mieszamy. Osobno ubijamy białka i na koniec mieszamy delikatnie z ciastem.

Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na ok. 130/140 º, pieczemy 30-40 min, wszystko w zależności od tego jaki mamy piekarnik.

Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić wzdłuż na dwie części. Smarujemy dolną część ciasta konfiturą morelową (żadna inna nie smakuje tak dobrze z tym ciastem jak morelowa, ewentualnie brzoskwiniowa).

Przygotowujemy polewę oraz blanszujemy płatki migdałowe na suchej patelni.

Rozgrzewamy masło dodajemy cukier puder mieszamy aż się rozpuści, dodajemy mleko. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy.

Ciasto przykrywamy polewą i obsypujemy podprażonymi migdałami.

I tyle! Można jeść, jest pyszne 🙂 Polecam.

Zachęcam również do zapoznania się z moim poprzednim przepisem na indyjskie danie z soczewicą.

Pozdrawiam

Kasia

 

 

 

 

Jedna myśl na temat “Proste i smaczne ciasto z migdałami.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *