Szybkie Spaghetii po bolońsku, bez mięsa.

spaghetii bez mięsa, makaron bez mięsa, soczewica

Dzisiaj spontanicznie, postanowiłam dodać tutaj przepis na makaron bez mięsa, a dokładniej słynne spaghetii bolognese w wersji wegetariańskiej. Będzie szybko, smacznie i zdrowo. Zapraszam . 

Ten przepis powstał, jak większość w mojej kuchni całkiem spontanicznie. Gotowałam spaghetii po bolońsku w klasycznej wersji dla Męża i myślałam, co ja dzisiaj zjem i tak powstał ten przepis. Według mnie wyszło takie smaczne,że postanowiłam ten przepis raz dwa upublicznić 🙂

To danie robiłam już wiele razy, jednak to ostatnie wyszło nie dosyć ,że ekspresowo, to do tego wyjątkowo smacznie. Więc fani kuchni bezmięsnej  łapcie przepis 🙂

Szybkie Spaghetii po bolońsku, bez mięsa

 

Co potrzebujesz:

  • makaron spaghetii, oczywiście możesz wybrać jakikolwiek chcesz i lubisz
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki  soczewicy czerwonej
  • +/- 300/400 ml passaty pomidorowej
  • połowa małego przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich lub jak ktoś woli tymianku
  • sos sojowy , tak na oko 😀
  • sól, pieprz, słodka papryka, ewentualnie ostra papryka, jak ktoś lubi
  • dużo pietruszki świeżej do posypania, ja uwielbiam, można pominąć

PS. Kiedy nie byłam w ciąży, czasem dodawałam trochę czerwonego wina, tak dla smaczku i aromatu 🙂 Możecie spróbować. Ja na taką wersję muszę jeszcze kila miesięcy poczekać 😀

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy tak na pół twardo w proporcji, 1 do 2 (czyli połowa szklanki soczewicy , cała szklanka wody). WAŻNE! Wody nie solimy, solenie soczewicy podczas gotowania, powoduje, że traci swoje wartości a ma ich wiele.

W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulę, dodajemy czosnek. Ugotowaną soczewicę dodajemy do cebuli, zalewamy passatą , dodajemy przecier oraz przyprawy. Gotujemy tak z 5 min do miękkości soczewicy. (Można ewentualnie podlać delikatnie wodą, tak, żeby nie było suche) Ja zawsze sprawdzam, smakuję czy jest dobrze doprawione i czasem coś jeszcze dodam z przypraw. Ale każdy niech robi pod swój własny smak.  I voilà, gotowe ! A makaron ugotować, ale to wie każdy 🙂

 

Smacznego.

Pozdrawiam.

Kasia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *